Solliciteren met een beperking, hoe doe je dat?

In een 2e spoor traject is het verplicht om te solliciteren naar passende arbeid. Dat klinkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Want, hoe doe je dat als je nog herstelt van je klachten? Als je wacht op een behandeling? Of als je relatief weinig werkt en nog aangepast werk doet? Regenius heeft hier inmiddels 25 jaar ervaring mee.

Anders denken is anders doen

Vaak komen mensen bij ons in een 2e spoor traject als ze nog niet geheel geschikt zijn om te werken. We focussen dan eerst op de mindset. Bijna altijd vergt het een andere mindset om anders tegen solliciteren met een beperking aan te kijken. Mensen met een beperking kunnen vaak nog wel wat, maar niet alles, of op een andere manier. En dat is even wennen. Die knop is niet in één keer om, het is een proces om anders te leren denken. We besteden hier tijdens het 2e spoor traject dan ook terugkerend aandacht aan. Zo trainen we als het ware de mindset van de cliënt.

Laagdrempelig beginnen

Solliciteren op passend werk bestaat bij Regenius uit één sollicitatie-activiteit per week. Dat kan zijn een concrete sollicitatie zijn op een vacature, maar ook netwerken, of een account aanmaken op LinkedIn zijn sollicitatie-activiteiten. Wij geloven dat gericht aan de slag gaan, in plaats van met hagel schieten omdat solliciteren nou eenmaal ‘moet’, effectiever is. Stap voor stap intensiveren we het  sollicitatieproces, zodat de zieke werknemer ruimte heeft om in het proces te groeien en steeds meer zelfvertrouwen opbouwt.

Vaak starten we laagdrempelig, met netwerken, of een opensollicitatiebrief schrijven. Een fijne manier voor een zieke werknemer om te onderzoeken welke arbeidsmogelijkheden er nog voor hem of haar zijn. Ook helpt het om beperkende overtuigingen als ‘niemand zit toch op mij te wachten?’ om te buigen. Vooral voor oudere werknemers is dit een prima manier om te solliciteren, omdat zij meer en andere energie moeten steken in het solliciteren en om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Met een open sollicitatie, of een netwerkgesprek, hoeven zij in eerste instantie niet direct de concurrentie aan te gaan met tig andere, jongere kandidaten. Een prettig begin om zelfvertrouwen op te bouwen.

De volgende stap: solliciteren op een vacature

Na een periode van open solliciteren en netwerken gaan we een stap verder. Om de kans op passend werk te vergroten, is het belangrijk om ook gericht te solliciteren op vacatures en middels vacaturebanken. Dit geeft over het algemeen wat meer stress bij de zieke werknemer. Afwijzing is natuurlijk nooit leuk. Ook het zoeken naar een passende vacature is voor mensen met een beperking vaak een uitdaging. Ook hierom is open solliciteren, waarin duidelijk wordt omschreven in welke situatie iemand zich bevindt, welke mogelijkheden diegene nog wel heeft en de mogelijkheid van een stageperiode, vaak de oplossing. En het blijkt succesvol. Onze ervaring leert dat de zieke werknemer regelmatig reactie krijgt op dit soort sollicitaties. Het biedt de potentiële werkgever namelijk de mogelijkheid om na te denken over een passende oplossing.

Eigen visitekaartje

Verder biedt Regenius cliënten in spoor 2 de mogelijkheid van een visitekaartje aan. We stellen de client met foto en een korte omschrijving voor bij ons netwerk en op LinkedIn. Regelmatig ontvangen we positieve reacties van potentiële werkgevers die een zieke werknemer toch graag een kans willen geven.

Kortom, er zijn een hoop mogelijkheden voor iemand met een arbeidsbeperking om de arbeidsmarkt te benaderen. Met goede begeleiding, de juiste mindset, lef en zelfvertrouwen gaat het zeker lukken! Zoals één van onze cliënten ooit het lef had om winkels binnen te stappen met de binnenkomer: “Hi, je wist het nog niet, maar ik ben je nieuwe collega!”

Vorige
Vorige

Regenius Support Casper

Volgende
Volgende

Regenius steunt de campagne ‘Oud Roze’!